Cykeltur: Med alle sansers brug
Turforslag : 33 km
Udvikling med omtanke. Livskvalitet, holdbarhed og det gode liv. Identitet fra historien og landskabet. Nysyn og udsyn mod verden. Engagement og handlekraft og en insisteren på kvalitet. Det er nogle af nøgleordene for det, der kaldes Cittaslow. Svendborg kommune blev i 2008, som den første danske by, optaget i det internationale netværk af Cittaslow-byer, fordi vi vil det gode liv med alt, hvad det indebærer. Vi vil blandt andet sætte fokus på kvalitet, bæredygtighed, og brugen af sanserne. Det gør du også på denne tur. Her er både noget til gane, til næse, til øjne, til ører og til hjerne.
Historier til hjernen og måske lidt til ganen får du i Vester Skerninge. Parker cyklen og få lidt Danmarkshistorie ved den gamle kirke ved siden af kroen, som er indrettet i noget af landets bedst bevarede landsbybindingsværk. Kroen er kongeligt privilegeret, men dens dåbsattest er blevet væk. Dog vides det fra historiebøgerne, at kong Frederik 6. besøgte kroen i 1788. Kirkens historie går endnu længere tilbage, nemlig til 1200-tallet.
Omkring Vester Åby er det smags- og duftesanserne, du skal finde frem. I området produceres chokolade (p.t. ukket) , øl og ost på højt plan. Du bør også gøre et stop ved en af de små vejboder, hvor lokale om sommeren lokker med friskplukkede jordbær og nyopgravede kartofler.
Øjne, næse og ører stimuleres, mens du cykler gennem frodige skove op i De Fynske Alper, som er skabt af istidens gletsjere. De gav os også Brændegårdssøen. Med ryggen mod avlsgården af samme navn ser du over mod en af Danmarks største skarvkolonier, som du også kan opleve fra stien rundt om søen. Mange andre fugle yngler og lever også her. Havørne, kongeørne og andre store fugle viser sig måske for dig, hvis du venter længe nok.
At gå i skole kan føre til mange ting. Det kan blandt andet føre til skabelsen af æblet Filippa, det mest fynske æble af alle. Modertræet står ved Hundstrup gamle skole, smykket med et messingskilt med datoen 27. august 1937, hvor det blev fredet. Træet er dog endnu ældre. Lærer Johansens datter, Filippa, hørte i 1877 i skolen, at man kunne lægge en æblekerne i jorden og få et træ ud af det. Det troede hun på, og historien vil vide, at det lykkedes. Tænk på den gode historie, det gamle træ og de smagfulde æbler, næste gang du sætter tænderne i et Filippa.