Troense – Æblernes Hjemsted på Sydfyn
Traditionen for frugtavl i landsbyen Troense går langt tilbage og har gjort området kendt for sine æbler, der i århundreder er blevet fragtet fra Tåsinge til markederne – en stolt arv, som stadig fejres i dag!
Traditionen for frugtavl i landsbyen Troense går langt tilbage og har gjort området kendt for sine æbler, der i århundreder er blevet fragtet fra Tåsinge til markederne – en stolt arv, som stadig fejres i dag!
Foto:Søren Brønserud
Troense er en charmerende og historisk landsby på øen Tåsinge, der ligger idyllisk ved Valdemars Slot og med en fantastisk udsigt over Det sydfynske Øhav. Landsbyen er kendt for sine smalle gader, gamle stråtækte bindingsværkshuse og en lang historie præget af både landbrug og søfart, og byen er i dag et populært udflugtsmål. Men under den pittoreske overflade gemmer der sig en spændende og rig kulturhistorie, som knytter sig tæt til frugtavl – især æbler.
Æblesalg fra skibssiderne
Æbleræs
Frugtavlen i Troense kan spores helt tilbage til midten af 1700-tallet, hvor godsejer Niels Juel etablerede en planteskole ved Valdemars Slot. Niels Juel, der var en fremtrædende skikkelse på Tåsinge, opfordrede fæstebønderne til at dyrke frugt, og dette lagde grunden til den blomstrende frugtavl, der hurtigt blev kendt uden for Sydfyn.
Især æblerne fra Troense opnåede stor anerkendelse for deres kvalitet, og de blev fragtet til København og større byer via små sejlskibe kaldet "Pæreskuder." Disse skibe sejlede æblerne direkte til markederne, hvor de blev solgt fra skibssiderne, og frugten fra Troense blev hurtigt en eftertragtet vare.
Denne stolte tradition for frugtavl lever videre i dag og afspejler sig i Troense-havernes mange frugttræer, som stadig står som symboler på det rige landbrugshistoriske arv. Æblerne og frugttraditionen bliver hvert år fejret med den årlige begivenhed Æbleræs, som er en hyldest til Troenses maritime og landbrugsmæssige historie. Her sejler gamle træskibe, der minder om de historiske Pæreskuder, med æbler samlet i haverne i Troense fra Troense Havn til Svendborg Havn, hvor de sælges til besøgende direkte fra skibssiderne. Begivenheden er ikke kun en festlig og hyggelig fejring af æblerne, men også af det stolte håndværk, der har formet Sydfyn gennem århundreder.
Æbleræs markerer desuden afslutningen på sejlsæsonen for de smukke gamle træskibe. Udover æblesalg på Svendborg Havn er der en maritim atmosfære med mange aktiviteter og et marked, ligesom i gamle dage. Troense og frugtavlen er stadig en central del af Sydfyns identitet, og traditionerne holdes i hævd gennem generationer.
Se og oplev den sydfynske tradition for frugtavl
Tåsinge Frugthave
Frivillige holder Tåsinges lange historie om frugtavl til live med Tåsinge Frugthave, som ligger naturskønt ved Bregninge. Her kan du gå på opdagelse blandt sjældne fynske frugtsorter – æbler, pærer og mere – der går helt tilbage til 1700-tallet. Den milde jord og klimaet på Tåsinge skaber ideelle forhold for disse historiske sorter, som du kan både se, smage og lære om. Haven byder på borde og bænke til en hyggelig pause i de historiske omgivelser.
Weberfamiliens sydfynske frugtavl
Weberfamilien spillede en central rolle i udviklingen af frugtavlen på Sydfyn i slutningen af 1800-tallet, hvor de grundlagde Danmarks første kommercielle, som hurtigt blev kendt for at producere nogle af landets fineste æbler. I dag er frugtplantagerne væk, men Weber-villaerne Bella Vista, Tårnborg og Svea, som sammen med nogle andre villaer blev bygget til den voksende familie, står stadig ved Christiansminde. Her kan du nyde en smuk kystnær gåtur og beundre de imponerende villaer. Villa Tårnborg er åben for besøg, da det anerkendte galleri DGV har til huse i denne historiske bygning.